Clipster

ClipsterBackground-1920x1080.png

Clipster is één van de bedrijven die ik mede heb opgericht en waar we een video marketing platform voor hebben gebouwd. Het begon allemaal met een simpele pagebuilder voor Facebook, maar na een paar iteraties is het een groot video marketing platform geworden dat werd gebruikt door vrij grote merken.

Het begon allemaal als een side-project. Gewoon een simpele page buiilder voor Facebook zodat mensen hun videos van YouTube of Vimeo met wat styling op een Facebook page konden zetten. Na een paar weeken kregen we echter een bericht van iemand van Google met de vraag of we zoiets voor YouTube zouden kunnen bouwen. Op dat moment had YouTube nog 'Branded channels' waar bedrijven meer konden dan iemand met een normaal channel. Wij grepen deze mogelijkheid aan en hebben de investering gemaakt. Het platform is toen eigenlijk compleet opnieuw geschreven. Daarna moest het door allerlei goedkeuringen van Google heen, inclusief code-review, om te zien of het allemaal wel veilig was. Het kwam immers in YouTube te draaien. Hier zijn we allemaal doorheen gekomen en waren wij het eerste bedrijf buiten de VS wat het Google Engagement Solution Developer label kreeg. 

De klanten moesten een aanzienlijk bedrag aan advertenties uitgeven voordat ze de software op hun YouTube channel mochten gebruiken. Hierdoor waren het veelal vrij grote bedrijven die onze klanten werden. (KLM, Lufthansa, Rokenbok Toys, Center Parcs).

Het platform bestond uit verschillende componenten. Een dashboard waar de klanten hun campagnes konden klaarzetten en beheren. De editor hiervoor was een WYSIWYG omgeving waar je aan de linkerkant allemaal onderdelen had waarmee je een pagina kon opbouwen. Als een conderdeel op de pagina gesleept was dan kan er aan de rechterkant vanalles worden aangepast. Vrijwel alle opties die er met styling mogelijk zijn waren hier aan te passen. 
De voorkant was een los project die aan de hand van wat er aan de achterkant was samengesteld, de pagina's kon tonen binnen een YouTube channel. Een YouTube channel kan miljoenen subscribers hebben, dus snelheid en schaalbaarheid waren van groot belang. Door een partnership met Microsoft hadden we de mogelijkheid om dit heel goed op te zetten in de cloud op Microsoft Azure. Om dit alles voor elkaar te krijgen heb ik een caching mechanisme ontworpen wat singalen heen en weer stuurde via een Service bus. Zodoende was de data wel gecached aan de voorkant, maar werd die cache ook direct geupdate als er in het dashboard een wijziging gemaakt werd. 

Dan was er nog een apparte website waarin wij onze klanten konden beheren en abonnementen konden samenstellen. 

Jammergenoeg heeft dit niet heel lang geduurd. YouTube heet op een gegeven moment (een stuk eerder dan gedacht) besloten om te stoppen met de branded channels, en dus ook met de 3rd party software die daarbinnen draaide. De rede die zij hiervoor opgaven was dat het niet aansloot met hun mobiele strategie. Dit bracht dus een vroegtijdig einde aan het YouTube en Google avontuur.

Clipster is daarna nog een tijdlang als stand-alone video platform gebruikt, maar is inmiddels gestopt. 

Gebruikte technieken
  • C#
  • Javascript
  • HTML5
  • CSS3
  • Twitter Bootstrap
  • Angular JS
  • MSSQL Database
  • Azure Service Bus
Umbraco Registered Partner